Tre har lenge vært et naturlig materialvalg for oss her i nord. Derfor er det ikke alle som tenker på innvendig panel som et alternativ når de ønsker seg noe nytt og friskt. Det er dumt, rett og slett fordi resten av verden har forelsket seg i tre, og alt fra moteblogger til arkitekter bruker treprodukter i spennende og morderne stilvalg for alt det er verdt.
Ifølge Peter Lie, Markedssjef hos Bjertnæs sag, kan trepanel med enkle grep forandre et roms karakter og raskt gi en helt ny følelse – enten ved å tas i bruk på tradisjonelt vis, eller på nye og spennende måter.
– Vi ser at de tradisjonelle bruksområdene til innvendig panel igjen har blitt populære. I tillegg blir mange interessert i litt mer lekne varianter. Det kan være et panel med en litt spennende karakter som brukes for å skape liv og kontrast, for eksempel på en fondvegg, på en sengegavl eller over kjøkkenbenken bak glass, forteller han.
Det er ikke uten grunn at trepanel er i vinden i våre dager hvor mye handler om vårt forhold til naturen. Trepanel er kortreist, i den forstand at en norsk produsent lager produktet i Norge av norsk eller svensk skog. Dette bidrar til at trepanel har mindre miljøavtrykk enn mange andre konkurrerende produkter. I tillegg er tre et naturlig og levende materiale som vi har brukt i tusenvis av år; treinteriør har gode fuktregulerende effekter på bygget og er bra for inneklima og allergier. Åringene i treet gir en positiv kopling til naturen, og faktisk viser flere studier lavere stessnivå i rom med synlig treinteriør!
– Vi opplever at mange er interessert i trepanel, både fordi de er bra for miljøet, men også fordi vi bruker mye energi på å komme opp med nye, spennende produkter som folk vil ha, sier Lie.
Innvendig panel kan brukes på tradisjonelt vis eller på en mer kreativ måte. Valg av bruksområde, panelprofil og overflatebehandling handler først og fremst om stil og smak. Mange bruker de litt mer nedtona og tradisjonelle valgene om de skal legge panel i hele rom eller etasjer, mens de tyr til de litt mer vågale variantene når de er på jakt etter en kontrast som frisker opp – som en fondvegg, over kjøkkenbenken, eller liknende. Gausdal Landhandleri har kvalitetspanel fra Bjertnæs Sag for de aller feste bruksområder, ifølge Lie. På den måten finner du noe som passer deg – uansett om rommet du er glad i befinner seg innenfor Ring 3 eller på Tynset.
– Vi har beiset panel i et fargevalg som du får i flere profil- og bredder, som hvitkalket, lys grå og drivved. I tillegg kommer nå de nye fargevariantene fjellgrå, myk eleganse og signatur. Alle fargene får du i ønsket profil og bredde.
Foruten variasjon i farge og profilvalg, har du også forskjellige muligheter på finishen. En spennende ny variant heter Urban, kommer i flere farger og to finisher – henholdsvis Soft eller Røff, alt etter overflate.
– Urban har en flott finish med glitter i som gir dem en fantastisk dybde og gjør panelet supert til en fondsvegg, inntil en mur eller i andre spesialløsninger.
En mer tradisjonsrik variant er malt panel – stilig, tidløst og tidsbesparende. Blant annet slipper du det klassiske problemet med krympestriper. Malt panel er påført en 2-strøks maskinell behandling i bransestandardfargen Bomull, men kan også bestilles i alle NCS-farger som er bransjens fargeskala. En annen enkel variant, like aktuell for tak som for vegger, er MDF-panel. MDF består av presset trefibermasse og produseres på lik linje med de øvrige panelproduktene til Bjertnæs.
Spikerslag og lekter Stående panel monteres på liggende spikerslag. Bruk lekter på minst 23 x 48 mm. Liggende panel kan spikres rett på stenderverk. Tykkelsen på panelet bestemmer avstand mellom lektene – jo tykkere panel jo lengre avstand kan du ha mellom spikserslagene (60 – 90 cm)
Mål opp vegg Veggens bredde delt på panelens synlige bredde gir antall panelbord. Prøv å unngå at den profilerte delen av panelbordene kommer inn mot et hjørne. Finest blir det om bredden på hjørnebord er mest mulig lik.
Juster spikerslag Sjekk at veggen er noenlunde plan. Om du finner skjevheter større en et par millimeter er det lurt å justere høyde på spikerslagene, slik at panelet blir mest mulig rett. Høvl spikerslag som er for høye og bygg opp de lave med papp.
Start med hjørnet Start med et hjørne. Hvis det er et innvendig hjørne, bygg en hjørnekasse av de to hjørnebordene som du har kuttet til på bakgrunn av veggmålene. Bruk trelim langs enden av bordet, sjekk med vinkelen at hjørnekassen er 90 grader og bruk spiker til å sette de to sammen til et hjørne. Puss gjerne av hjørnet på baksiden slik at det blir lettere å montere.
Sett opp panelet Begynn å føye bordene sammen nederst og press dem sammen gradvis oppover til not sitter i fjær. Du kan gjerne bruke en hammer og en kloss og slå bordene forsiktig sammen. Husk å sjekke at bordene sitter ordentlig og er rette før du fester med spiker. Sjekk med vater underveis.
Har du spørsmål til å gjøre jobben sjøl? Spør oss gjerne oss hvis du trenger råd, tips eller assistanse. Gausdal Landhandleri hjelper deg på vei – sammen finner vi riktig panel og riktig verktøy for jobben. Om du trenger ytterligere assistanse, kopler vi deg opp mot en god lokal håndverker som gi deg pris på hele arbeidet, både monteringsjobb og materialer.
Bjertnæs Sag er en familiebedrift med 100 år lang historie, holder til langs Randsfjorden på Jevnaker og er Norges største produsent av interiørpanel. Bedriften jobber kontinuerlig med å utvide bruksverdien av trepanel og skape nye, spennende produkter for moderne hjem. Gausdal Landhandleri på Jevnaker har samarbeidet med Bjertnæs Sag i en årrekke og er eksperter på panel. Kom gjerne innom for en prat om alt fra fargevalg til hvordan utføre jobben.
Les også artikkelen Smarte tips til innvendig oppussing - 3 interiørtrender for 2021
Få flere gode tips og råd til små og store prosjekter!
Vi har har en ambisjon om å være bransjeledende innen miljøriktige løsninger løsninger for kunder og samarbeidspartnere.
Vårt unike transportsystem med 40 lastebiler har ruter over hele Østlandet!
Gjennom etableringen av Gausbygg Outlet ønsker vi å bidra til å skape et bedre miljø og redusere mengden byggevare som havner på avfallsplassen.
Varehus og åpningstider