Trend-ekspertene fremhever nøkkelord som lunt rede, varme farger, «slow living», ekte varer, skandinavisk, naturlig og koselig i 2017. Peisen som et sentralt element, passer perfekt i dette bildet. – Ildsted er i dag like mye et møbel som en varmekilde, påpeker Siw Lillegård, selger hos Gausdal Landhandleri på Vinstra. Hun forteller at kundene velger alt fra søte, små ovner til store, mer plasskrevende ildsteder. – Det som går igjen, er ønsker om å se flammen.
«Ovner av kleberstein holder på varmen i opptil 12 timer og er dessuten flotte møbler»
Siw Lillegård, selger hos Gausdal Landhandleri
Peisen skaper rolig stemning, gir varme og er behagelig å se på. I dag velger vi gjerne peis og ovn med store glassflater, både når det gjelder innebygde peisinnsatser og frittstående peisovner. Vi ønsker å se «bålet», og kose oss med følelsen det gir. Og ildsteder har unektelig noen opplagte fordeler:
Begrepet vedovn og peisovn blir brukt om hverandre av produsentene, men det finnes ulike kategorier: klassiske kakkelovner, massive klebersteinsovner, plateovner og støpejernsovner. Ovner produsert med tyngre støpejern har lengre oppvarmingstid, men holder bedre på varmen. Utvalget på markedet er bredt, og spesielt de nye vedovnene med buet glass og sideglass er populære. Disse fungerer godt i hjørnestuer i boliger og hytter, både fordi de er pene å se på og fordi de tar lite plass. Trend-elementer som marmor, dekor i eikepanel og spesialbetong er også viktig for kresne kunder. – Det har skjedd mye de siste ti årene innen utvikling av ildsteder. Nå finnes det varianter med vinduer, farger og mange ulike fasonger – ja, til og med ildsteder som kan henges på veggen, sier Siw, som har merket en økt interesse for biopeiser blant kundene. Vil du ha glass som kan heises opp, kommer du nærmere flammen, selv om virkningsgraden blir lavere når du fyrer på denne måten. Sjekk om ovnsmodellen som du har, kommer med luftspyling av glasset. Da holdes glasset rent for sotpartikler. Små vedovner krever ikke fundament, men et ildsted som veier over 400 kg, må ha avstiving eller en plate under for å spre vekten utover gulvet.
Illustrasjonsfoto: Nordpeis
Mange foretrekker fremdeles de klassiske, litt rimeligere ovnene. Ifølge Siw er spesielt yngre kunder prisbevisste og ønsker rimelige ildsteder, som da gjerne betyr at de er produsert i metall. – Da blir de fort varme og kalde – de holder ikke på varmen, sier Siw, som gjerne råder folk til å satse på støpejern eller kleberstein, materialer som er kjent for å holde på varmen. – Kleber er ofte et populært produkt i vårt hyttedistrikt. Disse ovnene holder på varmen i opptil 12 timer og er dessuten flotte møbler, fremhever hun. For å finne den beste løsningen kan det lønne seg å tegne en skisse av rommet med pipe, brannmur og møbelplassering. Ta gjerne også med bilder av rommet som ildstedet skal stå i til forhandleren. Ikke velg for stor ovn siden en overdimensjonert ovn vil overopphete rommet.
Få flere gode tips og råd til små og store prosjekter!
Vi har har en ambisjon om å være bransjeledende innen miljøriktige løsninger løsninger for kunder og samarbeidspartnere.
Vårt unike transportsystem med 40 lastebiler har ruter over hele Østlandet!
Gjennom etableringen av Gausbygg Outlet ønsker vi å bidra til å skape et bedre miljø og redusere mengden byggevare som havner på avfallsplassen.
Varehus og åpningstider